söndag 24 november 2013

En vanlig fransk lördag

På lördagen när vi gick ut för att köpa bröd från det kända franska bageriet i Majorna fick vi en lite ovanlig syn - en liten grupp musikanter spelande franska sånger vid entrén. En äldre herre med starkt fransk brytning berättade om låtarna som spelades och om de olika franska regionerna varifrån låtarna kom. Även musikanten med gitarren pratade franska när de hade pauser.
En föreställning i Majorna
Inspirerad av den roliga föreställningen lagade jag en fransk löksoppa med bröd med gratinerad ost på, väldigt gott. Och kvällen avslutade vi med att titta på en fransk film Thérèse D med underbara Audrey Tautou i huvudrollen. Fast min man orkade inte se hela den lite långsamma filmen så filmen bör nog bara rekommenderas till riktiga frankrikefantaster.

måndag 18 november 2013

Le Petit Café

Nu är det hösten som härskar här hemma, det är mörkt, regnigt och trist. Det är nästan en månad kvar tills vi reser till vårt riktiga hem. Under tiden försöker man hitta på trevliga saker, t.ex. att gå på ett franskt café. Det lilla söta Le Petit Café  ligger på Linnégatan och har en mysig fransk atmosfär (eller som man tror är fransk). När vi var där med min kollega, tittade jag mest på allt runt omkring istället för på att titta på vad som serverades. Man kunde får en nyttigt frukostbuffé, en stor kopp kaffe, några bakelser och dylikt.
Tyvärr blev jag besviken på deras croissanter. Den som hade bakat det lilla bakverket på tallriken  bör åka till Frankrike och prova den riktiga croissanten.

 *Bilderna fick jag  från min snälla kollega 

lördag 9 november 2013

Krukväxter

Vi har ingen trädgård i Marseillan. När vi letade efter ett hus så sa en av mäklarna, att uteplatser är väldigt sällsynta i den gamla delen av byn därför hus med trädgård är dyra. Någon trädgård hade vi ingen lust att syssla med heller, så vi fick nöja oss med en takterrass. Från vår terrass ser vi träden som växer bakom grannhusen, men den lilla parken har ingen allmän entré.
Gamla delen av Marseillan har smala gränder, det är trångt mellan husen, så det finns ingen plats för något grönt eller växter. Eller? De boende löste det på ett annat sätt, krukor med växter placerade på de smala trottoarerna längs husen. Det är väl sött? Jag skulle också vilja ställa ut några krukväxter, men av praktiska skäl får det vänta tills när vi ska flytta in permanent. Det känns inte så kul att sätta ut plastblommor.

torsdag 7 november 2013

To do or not to do?

Nu fick vi en offert på badrumsrenoveringen. Vårt badrum är helt ok enligt fransk standard, men vår duschplats är lite för liten. Det finns 2 alternativ – att göra om det lilla utrymmet, installera större duschplats, och acceptera att vi har ett litet badrum. Alternativ nr 2 är att bygga om hela första våningen med större badrum och göra om hela köket. Mycket mer jobb, dubbelt så dyrt och tvärt emot våra tidigare visioner att vi inte lägga så mycket tid och energi på renoveringen. Vi håller på att rita de två alternativen i 3D, jämför och diskuterar vad som är bäst men har inte kommit fram till et beslut ännu.
Varje cm räknas. Besök hos Lapeyre i Beziers

tisdag 5 november 2013

Här och där

Det var flera veckor sedan vi kom från Marseillan. Och om två månader ska vi resa dit igen. Lustigt nog, när vi där nere, tänker vi inte på Sverige. Det känns som en strömbrytare som man stänger av när man kliver av flygplanet. Man slappnar av direkt, alla tankar går runt huspysslande, inhandling av en god middag, vin, promenader vid Bassin de Thau, att njuta av solen, man koncentrerar sig helt enkelt på livets goda saker. Plötsligt behöver man inte ständigt vara uppkopplad och man saknar inte telefonen heller. Men när vi är i Sverige tänker vi väldigt mycket på Frankrike och vår by. På vårt eget lilla paradis.
Bänk vid Etang de Thau

söndag 3 november 2013

Simone 2013

Förra måndag var det stormvarning i Göteborg. Eller snarare orkanvarning. Enligt SMHI och svenska media skulle hela staden riskera att gå under. Tågtrafiken stängdes ned, Älvsborgsbron och Angeredsbron spärrades av, även biografer bommades. Göteborgs stad utmanade folk att hämta sina barn från dagis tidigt på dagen och lämna sina arbetsplatser redan vid 3-tiden. Det skapade ett enormt trafikkaos i centrala Göteborg, alla skulle ju hem innan den hemska Simone skulle komma. SMHI varnade stort, men enligt yr.no skulle det bara bli en kuling. Sen på kvällen visade sig att norrmännen hade rätt, inget oväder kom till Göteborg.  
En fin höstdag utan Simone eller Gudrun
Jag minns stormen Gudrun i januari 2005. Då befann vi i luften över Göteborg på väg hem från Kanarieöarna och så klart kunde inte landa i Göteborg. Tack och lov så kunde Norge ta emot oss, så den natten tillbringade vi på flygplatsen i Oslo.